Jadłospis

  Śniadanie Obiad I Danie Obiad II Danie Podwieczorek
11.10.2021

Poniedziałek

  Chleb pszenny (gluten) 60g z masłem (mleko) 6g, szynka konserwowa 20g , rzodkiew, ogórek  40g  kakao (mleko) 150ml Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami ( seler,  śmietana z mleka )  250 ml Spaghetti z sosem bolońskim, mięsem 230g,(gluten, mleko) Herbata z miodem i cytryną   150ml Jabłko pieczone z cynamonem 60g, Biszkopty 24g,(gluten, mleko)Napar różany 150 ml
12.10.2021

Wtorek

 

Płatki kukurydziane  na mleku  200g Chleb wieloziarnisty (gluten) 50g z masłem 6g, pasta z soczewicy  20g, sałata, papryka 40g, Napar owocowy 150ml  Zupa pomidorowa z ryżem   (śmietana z mleka, seler) 250ml Ziemniaki z koperkiem 150g,  kotlet rybny  ( gluten, jaja)  80g, surówka wielowarzywna z jogurtem naturalnym ( mleko) 60g Herbata miętowa 150 ml Jogurt shreka ( banan, szpinak) ( mleko)  150 g,

Chrupki kukurydziane 15g

Lemoniada 150 ml

 

13.10.2021

Środa

 Bułka pszenna   (gluten) 60g,z masłem (masło) 6g, jajecznica ze szczypiorkiem 60 g 

( jajko) ogórek kiszony, 40g, Kawa inka (mleko) 150ml

 Zupa grochowa  z ziemniakami ( seler)  250 ml   Kasza jęczmienna 150 ml, gulasz mięsny z warzywami  ( gluten, jaja)   90g Surówka z kapusty kiszonej z marchewką   70g, Herbata z róży 150 ml   Ciasto piernikowe (gluten ,jaja, mleko) 60g

Gruszka 30g Napar miętowy  150ml

14.10.2021

Czwartek

Płatki ryżowe  na mleku 200g, Chleb swojak (gluten) 50 z masłem (mleko)3g, ser żółty   20g, rzodkiewka, kalarepka 40g  Herbata z cytryną 150ml       Barszcz czerwony z mięsem  (gluten ) 250 ml Leniwe pierogi z sera twarogowego i ziemniaków ( gluten, jaja, mleko)    180 g, surówka z marchewki i jabłka kompot wiśniowy 150 ml Tost z serem( mleko, gluten )    60g,  Herbata ziołowa z miodem  150 ml 
15.10.2021

Piątek

 Światowy Dzień owoców i warzyw

 

Stół szwedzki:

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie ( gluten) 60g z masłem  ( mleko) 8g, schab pieczony 15 g, pomidor 20g, szczypiorek 2 g, papryka żółta 20g, mix sałat  10g, kakao

( mleko)  150 ml   

Zupa koperkowa z makaronem muszelki  (seler, gluten) 250 ml   Ziemniaki z koperkiem 150g, sztuka mięsa w sosie własnym 80g, Brokuł gotowany na parze 60g Herbata  różana 150ml

 

Owoce na talerzu ( banan, śliwka, pomarańcz) 60g,

Herbata truskawkowa 150 ml

  Śniadanie Obiad I Danie Obiad II Danie Podwieczorek
18.10.2021

Poniedziałek

Chleb pszenny  (gluten) 60g,z masłem (masło) 6g, kiełbasa sucha 20g, ogórek, rzodkiewka  40g  kawa inka (mleko) 150ml Zupa jesienna z zielonym groszkiem zabielana    (śmietana z mleka, seler) 250ml Leczo z warzywami, mięsem drobiowym 80g, ryż paraboliczny 150g, Herbata z cytryną 150ml  Shejk do picia owocowy

 ( mleko) 150ml, Podpłomyk 20g,

 

19.10.2021

Wtorek

Płatki orkiszowe  na mleku 200g, chleb swojak  (gluten) 50g z masłem (mleko) 4g, powidła 20g, buraczek , kalarepka 40g,

Herbata owocowa 150ml 

Zupa kalafiorowa zabielana  (śmietana z mleka, seler) 250ml Puree ziemniaczane

( mleko)  150g, schab duszony w sosie własnym  80g, warzywa na parze 80g, Napar owocowy 150 ml

Kisiel wiśniowy ( gluten)

 – wyrób  własny 150g,

Wafel ryżowy 15g Woda z pomarańczą  150 ml

20.10.2021

Środa

Bułka veca  (gluten) 60g z masłem (mleko) 4g, pasta z tuńczyka z koperkiem 20g,  pomidor, szczypiorek  40g

Kakao (mleko) 150ml

Zupa ogórkowa  z ziemniakami i mięsem (śmietana z mleka, seler, gluten)  250 ml Makaron z serem,  polewą jogurtowo-truskawkową

( mleko, gluten)  230g   

Herbata miętowa  miodem 150 ml 

Hot-dog ( gluten, seler, gorczyca)  z keczupem  65g

Sok 150ml

21.10.2021

Czwartek

Zacierki   na mleku  200g, Chleb wieloziarnisty 50g  z masłem 5g, ser żółty 20g, rukola, papryka  40g Napar ziołowy  150ml  Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami ( gluten)   250ml Ziemniaki z koperkiem 150g,  medaliony z indyka ( gluten ) 80g, buraczki z cebulą i oliwą 60g, kompot owocowy 150ml         Budyń śmietankowy ( mleko, gluten)  150ml, Biszkopty ( mleko, gluten, jaja)   12g

Herbata miętowa z miodem 150 ml

22.10.2021

Piątek

 

 

 

 

Chleb pszenno-żytni (gluten) 60g z masłem (mleko) 4g, twaróg śmietankowy ze szczypiorkiem ( mleko)  20g, ogórek kiszony, rzodkiewka 40g

 Kawa inka ( mleko) 150 ml

Zupa jarzynowa zabielana z ziemniakami ( seler) 250 ml   Gołąbki z ryżem i mięsem wieprzowym, w sosie pomidorowym ( gluten, jaja)   230g,  kompot wieloowocowy 150 ml   Bułka z jagodami (gluten, jaja, mleko)  60g Napar owocowy  150 ml

Zastrzegamy sobie prawo zmian w jadłospisie. Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono pogrubioną czcionką. Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej L 304/43. W  Przedszkolu Samorządowym w Kobierzycach  w  kuchni używa się: zboża zawierające gluten, soję, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzechy. Każda potrawa może zawierać wyżej wymienione alergeny w podawanych potrawach. Jadłospis opracowany jest dla dzieci o zapotrzebowaniu energetycznym 1400 kcal.