Jadłospis 30.01 – 10.02.2023

  Śniadanie Owoc Obiad I Danie Obiad II Danie Podwieczorek
30.01.2023

Poniedziałek

Dzień rogala

Bułka pszenna  (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, szynka drobiowa

( seler, gorczyca)  30g, rzodkiewka , papryka    50g,

Kakao (mleko) 200ml

Jabłko 60g Zupa jarzynowa  z zielonym groszkiem, ziemniakami  zabielana

 ( śmietana z mleka, seler ) 250ml

Spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie bolońskim    230g, ogórek w słupku 30g   Napar owocowy 200 ml  Budyń śmietankowy z musem truskawkowy

( mleko)  150 ml

Rogalik maślany ( mleko, gluten, jaja)  35g

Herbata miętowa 200ml

 

31.01.2023

Wtorek

 

Płatki jęczmienne   na mleku  200g, ( mleko), Chleb wieloziarnisty   (gluten) 50g z masłem (mleko) 6g, twaróg biały ze szczypiorkiem  30g,   ogórek kiszony , sałata lodowa 50g

Hrbata z cytryna 200ml

Winogron 60g Zupa pomidorowa z makaronem ryzowym (śmietana z mleka, seler) 250ml Ziemniaki z koperkiem 150g, kotlet mielony  80g, marchewka z groszkiem na ciepło 60g  ( mleko) Kompot wiśniowy  200 ml Talerz owoców 60g

Biszkopty bezcukrowe

( gluten, jaja, mleko) 24g Woda z pomarańczą 150ml 

 

 

01.02.2023

Środa

Chleb pszenny ( gluten) 60g  z masłem (mleko)  5g, humus z fasoli  30g  papryka mix , ogórek 50g

Kawa inka  200ml 

Pomarańcza 60g  Krupnik z kaszą jęczmienna i mięsem drobiowym

 ( gluten, seler )   250ml

Pampuchy drożdżowe z polewą jogurtowo – malinową  ( gluten, jaja, mleko)  230g

Napar ziołowy 200ml      

Bułka veca z masłem

 ( gluten, mleko) 45 g, Szynka wieprzowa 20g 

Pomidor, rukola  30g

Herbata z cytryną i miodem 200g

02.02.2023

Czwartek

Płatki ryżowe   na mleku 200 g, Rogal maślany  50g ( gluten), z masłem 6g, miód  10g, buraczek, kalarepka 50g, Herbata  truskawkowa 200ml Kiwi 60g   Żur z jajkiem i  ziemniakami

 ( seler, mleko) 250 ml

Kasza bulgur  150g,

Zraz wołowy w sosie własnym  70g, Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i oliwą 70g,

Sok z czarnej porzeczki  200ml 

Jogurt bananowo – gruszkowy ( mleko)   150g Chrupki kukurydziane 15 g

Herbata truskawkowa 200 ml

03.02.2023

Piątek

 

 

 

 

Chleb pszenno-żytni (gluten) 60g z masłem (mleko) 4g, ser salami   30g, pomidor, sałata lodowa    50g

Kakao  ( mleko) 200 ml

Banan 60g Zupa neapolitańska 

(seler, mleko)

250 ml

Puree ziemniaczane 150g, filet z miruny w panierce  ( ryba, gluten, jajo)  80g,mizeria ( mleko) 60g   kompot owocowy   200 ml  Ciasto marchewkowe  –

( gluten, mleko, jaja) wypiek własny – 1 kawałek  Mleko  200 ml

  Śniadanie Owoc Obiad I Danie Obiad II Danie Podwieczorek
06.02.2023

Poniedziałek

 

 

Chleb pszenny (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, kiełbasa wieprzowa

( seler, gorczyca 30g, ogórek kiszony, rzodkiewka   50g  kakao (mleko) 200ml

Banan Zupa  gulaszowa   z ziemniakami

( seler)  250 ml  

Zapiekany ryż z jabłkami i brzoskwiniami, polewa śmietankowo-waniliowa (mleko) 230 g Kompot owocowy  200 ml  Kanapka ze schabem pieczonym  – wyrób własny ( gluten, mleko)  20 g, papryka mix 30g

Napar miętowy  200ml l

07.02.2023

Wtorek

 

Płatki kukurydziane   na mleku  200g Chleb wieloziarnisty  (gluten) 50g z masłem 8g, pasta z serka koziego    30g, papryka , sałata lodowa  50g,

Napar owocowy 200ml 

Gruszka 60g Zupa pomidorowa z makaronem muszelki (seler, gluten) 250 ml    Purée z ziemniaków 150, kotlet schabowy 80g, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem, jogurtem ( mleko)

Herbata żurawinowa z miodem 200ml 

Shejk malinowo- bananowy ( mleko)   150ml Wafel ryzowy 1 szt.   
08.02.2023

Środa

Bułka veca  (gluten, jaja, mleko) 60g,z masłem (masło) 6g, jajko gotowane  30g, ogórek, pomidor   50g, Kawa inka (mleko) 200ml Melon 60g  Zupa ziemniaczana z koperkiem

( seler, śmietana z mleka )  250 ml

  Kasza mix jęczmienna/ gryczana 150g, pulpet wieprzowy w sosie koperkowo-śmietankowym 

( mleko, gluten) 90g,marchewka z jabłkiem 60g

Herbata z miodem i cytryną   200ml

 

  Kisiel „ Kubusiowy” 150 ( mleko, gluten)  150 ml  Podpłomyk 20g

Napar owocowy  200 m

09.02.2023

Czwartek

 

Kasza manna na mleku  200g ( mleko, gluten)  Bułka pszenna  (gluten) 50 z masłem (mleko)8g, powidła   30g  buraczki, kalarepka   50g  Herbata z cytryną 200ml       Winogron 60g Zupa barszcz czerwony z ziemniakami    (seler, gluten ) 250ml Tagliatelle Carbonara z kurczakiem ( mleko, gluten ) 230 g

Sok pomarańczowy 200 ml

Ciasto biszkoptowe

 ( mleko, jajka, gluten) – wypiek własny  1 kawałek  Cząstka jabłka 40 g Napar truskawkowy 200ml

 

10.02.2023

Piątek

  

 

Stół szwedzki

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie

( gluten) 60g z masłem  ( mleko) 8g, ser żółty  ( mleko) 10g, jajko gotowane 15g, wędlina

( seler, gorczyca20g,  rukola, pomidor, ogórek  50g,  kakao

( mleko)  200 ml  

Mandarynka 60g Zupa ogórkowa z zacierkami

( seler, śmietana z mleka )    250 ml

Ziemniaki z koperkiem 150g, kotlet z soczewicy i mięsa drobiowego ( gluten, jaja)  60g, buraczki z cebulą  60g

( mleko) Herbata miętowa 200 ml

Mix owoców ( mango, gruszka, mandarynka  )

Biszkopty mini ( mleko, jajka, gluten)  24g

Sok warzywno-owocowy  200 ml 

Zastrzegamy sobie prawo zmian w jadłospisie. Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono pogrubioną czcionką. Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej L 304/43. W  Przedszkolu Samorządowym w Kobierzycach  w  kuchni używa się: zboża zawierające gluten, soję, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzechy. Każda potrawa może zawierać wyżej wymienione alergeny w podawanych potrawach. Jadłospis opracowany jest dla dzieci o zapotrzebowaniu energetycznym 1400 kcal.